SUP kleding in de winter

In een ander Blog artikel staan tips over het kopen van SUP kleding. In dit artikel gaan we wat specifieker in op SUP kleding die je in de winter kunt dragen tijdens (lange) SUP tochten op vlak water.

Is SUPpen in de winter koud en gevaarlijk? Zeker niet! Maar wat moet je aan? Tijdens het SUPpen heb je het net zo warm als tijdens het hardlopen. Het is dus veel warmer dan bijvoorbeeld fietsen of windsurfen. Mensen doen vaker te veel kleding aan, dan te weinig. Wat zijn de mogelijkheden:

  1. Drysuit
  2. Wetsuit
  3. Long John met sportjack
  4. Hardloop kleding

Laten we de voor- en nadelen eens bekijken.

SUP kleding in de winter: Drysuit

Sup-kleding-in-de-winter-supskin
Foto: Supskin.com

De naam zegt het al: je blijft droog. Altijd fijn natuurlijk, mocht je te water gaan. De pakken zitten los om je lichaam, zodat je er thermokleding onder kunt dragen en alsnog bewegingsvrijheid hebt. Al zit zo’n pak bij hals, polsen en enkels natuurlijk strak om lekkage te voorkomen. Het bekendste merk dat drysuits maakt geschikt voor SUPpen, is Supskin. De prijs is wel een klein nadeel. Maar tegenwoordig zijn er ook al goedkopere versies.

 

SUP kleding in de winter: Wetsuit

Sup-kleding-in-de-winter-wetsuit

Veel mensen hebben wel een wetsuit van het windsurfen, golfsurfen of kiten. Prima te gebruiken als je gaat SUPpen, zeker als je denkt dat de kans op een crash groot is. Het nadeel is dat het snel te warm is en de bewegingsvrijheid beperkt is. Het pak zit zo strak bij de schouders, dat elke (peddel)beweging een klein beetje extra energie kost. Na een tocht van 50 km voel je het verschil echt wel. Loop maar eens in een 4/5 mm wetsuit een duin op. Ga je op zee (in de golven) suppen, dan is dit wel de beste keus.

SUP kleding in de winter: Long John

Sup-kleding-in-de-winter-long-john

Misschien ken jij deze pakken zonder mouwen nog wel uit de begin jaren van het windsurfen. Ze zijn voor SUPpen erg geschikt omdat je onderlichaam goed beschermd is tegen water, wind en kou, terwijl je bovenlichaam veel bewegingsvrijheid heeft. Thermoshirt eronder, een sportjasje erover en klaar. Ga je ‘half’ te water.. dan blijf je nog aardig droog. Ga je helemaal kopje onder, dan ben je gewoon echt nat. Dus dat moet je voorkomen. Vooral geschikt als weet dat de kans erg klein is dat je te water gaat.

SUP kleding in de winter: Hardloop kleding

Sup-kleding-in-de-winter-hardloop-kleding
Voor de warmbloedigen onder ons.

Op de warmere winterdagen kun je ook hardloopkleding dragen. Een hardlooptight (met thermo broek eronder) is ideaal. 1 of 2 shirtjes met daaroverheen een windjasje en je kunt heerlijk SUPpen. <aar je moet natuurlijk wel zeker weten dat je niet te water gaat.

Handen

Als het moet, dan moet het, maar anders liever niet. Het gaat hier over handschoenen. Hoe dun ze ook zijn, ze zorgen voor meer spierspanning in je onderarm. En dat geeft eerder kramp. Een goed idee is om met dunne handschoenen te beginnen en die na 10 minuten uit te doen. Meestal lukt het dan wel.

Sup-kleding-in-de-winter-schoen
Salomon Merinowol sokken en waterdichte ION 2,5 mm Ballistic Nexkin schoentjes. Zorg voor genoeg bewegingsvrijheid bij de tenen als je ze koopt.

Voeten

Misschien wel het moeilijkste om warm te houden, aangezien ze nauwelijks bewegen. Een tip is: Merinowol skisokken met daarover waterdichte schoentjes. Ga je echt een lange tocht maken of is het echt koud dan zijn Merino sokken met zeillaarzen eroverheen een gouden tip.

De meeste warmte verlies je via je hoofd

Is een Broodje Aap verhaal dat lang rond ging. Ja, als je een droogpak aandoet en niets op je hoofd zal je daar inderdaad de meeste warmte verliezen. Maar als je geen schoenen aan zou doen, zou je daar de meeste warmte verliezen. Persoonlijk heb ik liever niets op mijn hoofd. Maar ook hier is het een goede strategie om te beginnen met een muts op, en die na 10 minuten af te doen als je het warm hebt.

Geniet ervan! Die mooie windloze winterdagen met strak blauwe lucht zijn mijn favoriete SUP dagen!

Scroll naar boven