SUP Peddel lengte

Wat is de juiste lengte van de SUP peddel? We leggen het hier uit en vroegen de Nederlandse Stand up Paddle toppers om hun voorkeuren. Zo krijg je meer inzicht in wat voor jou en de omstandigheden waarin jij peddelt het beste is.

 

De voor- en nadelen

Het voordeel van een lange peddel is dat je lekker rechtop kunt staan tijdens het peddelen. Dus als je ultra relaxt door de stad wilt toeren of langere tochten op vlak water wil peddelen, is het fijn om een wat langere peddel te hebben. Het nadeel is dat als je langer en intensiever gaat SUPpen, het zwaarder wordt voor je schouder.

Het voordeel van een kortere peddel is dat je een hogere peddel frequentie aan kunt houden. Daarom wordt een kortere peddel vaak gebruikt tijdens sprint races. Een kortere peddel zorgt er ook voor dat je een actievere houding aanneemt waarbij je meer door je benen buigt. Het voordeel daarvan is dat je stabieler staat. Dus in omstandigheden met ruig water is het ook aan te bevelen een wat kortere peddel te gebruiken. Je zult dus met een kortere peddel meer door je benen moet buigen en je romp meer moeten gebruiken. Zo ga je sneller… maar het is ook zwaarder voor je benen en rug.

 

Individueel

Maarrrrr… Hoe lang is ‘lang’ en hoe kort is ‘kort’? Dat is zeer individueel. Het heeft dus te maken met of je op ‘vlak’ of ‘ruig’ water peddelt. Maar het heeft ook te maken met wat jij fijn vindt. Personen met dezelfde lengte, die op hetzelfde water SUPpen, kunnen best een verschillende peddel lengte hebben. Een aantal voorbeelden:

Joep van Bakel is meervoudig Nederlands Kampioen Distance, en dat heeft zijn voordelen.. Zijn sponsor SupR zorgt er zelfs voor dat hij 4 peddels tot zijn beschikking heeft.

SUP peddel lengte Joep van Bakel
Joep tijdens een vlak water race

Joep is 185cm lang en heeft 2 peddels van 192cm en 2 peddels van 195cm. De korte peddels gebruikt hij op zee en met sprintwedstrijden. De langere peddel gebruikt hij met lange afstand wedstrijden. Waarom hij dan beide lengtes twee maal heeft.. Omdat hij 1 korte peddel met een ‘M’ blad heeft en 1 korte peddel met een ‘L’ blad. En hetzelfde geldt voor de lange peddel.

Info voor de freaks:

Kleine blad met korte steel op zee en downwind.
Kleine blad met lange steel voor alles boven de 15 km op vlakwater.
Groot blad met korte steel in sprint afstanden tot 500 meter. Groot blad lange met steel op vlakwater tot 15 km.

Kjell na een lekkere zee sessie

Kjell de Bruyn komt uit België, maar woont en werkt tegenwoordig in Nederland en doet daar ook veel wedstrijden. Hoe ‘lastiger’ de omstandigheden zijn, hoe beter Kjell is. Zeker op zee is hij de beste SUPper van de Benelux. Kjell is 177cm lang en gebruikt de Quickblade UV peddel. Zijn ‘lange’ peddel is 186 cm lang en heeft een blad oppervlakte van 82 square inch. Zijn korte peddel is 184,5cm en heeft een oppervlak van 88 square inch. Omdat de lengtes nagenoeg hetzelfde zijn is voor hem het blad oppervlak beslissend. Bij geen wind en korte afstand pakt hij de grote blad. Bij meer wind en langere afstand pakt hij het kleine blad.

SUP peddel lengte Ella Oesterholt
Ella tijdens een NK

Ella Oesterholt is één van de snelste dames van Nederland op vlak water. Ze is 170cm lang en haar race peddel is 185cm. Eigenlijk zou ze deze zomer de Yukon 1000 peddelen. Een race van 1000 mijl door Canada! Over uitdagingen gesproken. De peddel die ze daarvoor gebruikt is nog 10 cm langer. Ella: “In korte races geeft mijn voorkeur een diepere houding voor een maximale kracht overbrenging. Voor lange afstanden sta ik liever rechter op en is dus meer lengte in mijn peddel fijn.”

Niek van der Linde (hé, dat ben ik zelf!) focust zich op Ultra longdistance races als de Non-Stop 11 City Sup tour. Dat is 200km non stop peddelen. Vandaar dat zijn peddel lengte langer is dan bij bovenstaande SUPpers. Iets meer gericht op comfort dan op top snelheid. Niek is 175cm lang en zijn lange SupR peddel is 198cm met een ‘L’ blad. Deze gebruikt hij voor alle flat water races. Op zee gebruikt hij een SupR peddel van 190cm met een ‘M’ blad.

Conclusie

De lengte van je peddel hangt af van het soort water waar je peddelt en jouw individuele voorkeur. Als we kijken naar de ‘vlak water’ peddel van bovengenoemde SUPpers is de peddel gemiddeld 14cm langer dan hun lichaamslengte. De SUPpers die hierboven genoemd worden gebruiken allemaal 100% carbon peddels die niet verstelbaar zijn. Voordat je een 100% carbon peddel op de juiste lengte af zaagt moet je wel goed weten wat voor jou juist is… Een verstelbare peddel is daarom ideaal om eerst mee te experimenteren.

Scroll naar boven