SUP board kopen.

Waar moet je op letten als je voor het eerst een SUP board gaat kopen?

Er zijn vele manieren om te ‘SUPpen’. En voor iedereen is er een geschikt board. Je moet er alleen achter komen welke voor jou geschikt is. Je kunt rustig cruisen door de grachten, spelen in de golven of de snelste proberen te zijn tijdens een wedstrijd. Er zijn mensen waarvoor alleen het meest hightech materiaal geschikt is, en er zijn mensen die liever niet hun hele maandsalaris aan een SUP uitgeven. Een merk als Fanatic is constant bezig om voor al die verschillende mensen met hun verschillende wensen, een geschikt board te produceren. En niet alleen Fanatic doet dat, maar talloze andere merken doen dat ook. Je begrijpt dus, dat er veel verschillende boards te koop zijn. Mocht jij door de SUP’s de zee niet meer zien… lees dan vooral verder voor hulp om een SUP board te kopen!

Eerst even wat feiten

  • Langer = sneller. ‘Lengte loopt’, vertellen wijze heren elkaar al eeuwen. En dat blijkt nog steeds zo te zijn. Tot een meter of 5,5 gaat dat op. Meer lengte werkt voor SUPpen niet meer. Gelukkig is de maximale lengte voor SUP’s die aan wedstrijden meedoen 14 feet (426cm). Want echt makkelijk te hanteren is zo’n 5 meter SUP natuurlijk niet.
  • Korter = wendbaarder. Logisch toch?! Maar wendbaarheid wil je alleen in de golven. Zelfs tijdens een ‘rondje stad’ heb je meer aan een board dat goed rechtuit gaat.
  • Smaller = sneller. Dit behoeft ook weinig uitleg hoop ik. Minder breedte betekent namelijk minder weerstand. De meeste race SUP’s zijn rond de 21 inch breed.
  • Breder = stabieler. Logisch toch?!
  • Stijver = sneller. Een carbon board is het snelst, daarna een inflatable waar veel luchtdruk in kan (20 PSI bijvoorbeeld). Een board waar minder druk in kan, zal in het water ver doorbuigen, wat veel weerstand geeft. Je kan deze boards beter gebruiken als springkussen dan als SUP.

Een ‘harde’ of ‘Inflatable’ SUP board kopen?

sup-board-kopen-fanatic-fly-air
Inflatable Fanatic Fly Air

De eerste keuze die je moet maken als je een SUP board wilt gaan kopen is of je een Hardboard of Inflatable wilt. Een ‘hard’ board heeft een kern van piepschuim met daar omheen een huid van epoxy, glasvezel en carbon. Dit maakt het board stijver en daardoor sneller. Ook is het in deze boards beter mogelijk om een scherpe neus of een hoekige rail te shapen. Dus voor wedstrijden waarbij het om snelheid gaat òf als je op zee echt dikke turns wilt maken op de golf, dan is een ‘hard’ board de beste keuze. De inflatables hebben natuurlijk één heeeel groot ander voordeel. Ze zijn veel makkelijker te transporteren! Je neemt ze zo mee op je rug, in de auto of in het vliegtuig. Een tweede voordeel van een inflatable is dat een botsing met je hoofd, een andere SUP of het aanlegsteiger, minder desastreuze gevolgen heeft dan bij een carbon board.

De verschillende soorten SUP’s

Als je de keuze hebt gemaakt tussen een hardboard en inflatable moet je nog kiezen welk type board. Wil je vooral rechtdoor, of liever wendbaar, wil je stabiel of snel.. De maten van SUP’s worden bijna altijd aangegeven in ‘foot’ en ‘inch’. Dat komt uit de (Amerikaanse) golf surf wereld. En het staan natuurlijk heel cool ;-). Een 11’6″ x 31″ board is dus zo’n 350cm lang en 78cm breed. Onderstaande SUP’s zijn zowel te koop als ‘hardboard’ en als ‘inflatable’.

Race SUP’s zijn lang (meestal 14feet) en smal (meestal 20-24 inch). Er zijn inflatable versies, maar die halen het qua snelheid niet bij de carbon versies. Je hebt er een erg goede techniek voor nodig om alles er uit te halen. Door de lengte zijn ze snel, maar gaan ze erg moeilijk de bocht om. Door de lengte hoef je ook minder vaak van peddel kant te wisselen.

sup-board-kopen-fanatic-strike
Race SUP: Fanatic Strike 14’0″ x 24″

Touring SUP’s lijken op de raceSUPs, maar zijn vaak iets korter en iets breder dan de race sups. Daardoor zijn ze erg geschikt voor de meeste SUPpers die lekkere tochtjes willen maken op de SUP. Voor de meeste mensen is dit de beste keuze. En waarschijnlijk zul je dan voor de inflatable versie kiezen. De maten zijn vaak 11’6″ x 31″ of 12’6″ x 32″.

sup-board-kopen-fanatic-ray
Touring SUP: Fanatic Ray 12’6″ x 27,5″

Allround SUP’s zijn nog iets korter en zijn de alles kunners. Je kan er een tochtje op maken en ook een golfje mee pakken. Ideaal als je beiden wilt doen. Natuurlijk moeten er concessies gedaan worden in dit concept. Ze zijn helaas een stukje langzamer dan een race SUP en touring SUP en draaien ook niet zulke mooie bochtjes als een wave SUP. Deze SUP wordt meestal verkocht als inflatable versie.

sup-board-kopen-fanatic-fly
Allround SUP: Fanatic Fly 10’6″ x 31″

Wave SUP’s zijn kort en smal, om goed te kunnen draaien. Maar op een smalle SUP is het natuurlijk ook lastig ‘uit’ peddelen en ook het ‘wachten’ op de golf is een stuk wiebeliger. De echte wave SUP’s zijn hardboards, al zijn er ook inflatable versies.

sup-board-kopen-fanatic-prowave
Wave SUP: Fanatic Pro Wave 8’2″ x 28,5″

Kid’s SUP’s zij speciaal voor kinderen, dus korter en smaller.

sup-board-kopen-fanatic-ripper
Kid’s SUP: Fanatic Ripper 7’11” x 27,5″

Tip #1. Go big!

De meeste mensen willen lekker cruisen op een SUP. Top snelheid is niet belangrijk. Maar als je wel eens op een SUP hebt gestaan weet je dat het best hard werken is om een snelheid van zo’n 6km/u te halen. Door een wat langere SUP te kopen (lees: 11feet of langer), ga je net even wat sneller. Met dezelfde inspanning ga je dan misschien wel een kleine 7km/u in plaats van 6. En dat is een groot verschil! Een langere SUP zal ook minder snel afbuigen naar links als je aan de rechter kant peddelt. Dat betekent minder vaak van kant wisselen en dat komt de snelheid ook weer ten goede. En denk niet dat je met een iets langere SUP de bocht niet doorkomt, want dat verschil is erg klein. En wees eerlijk.. hoeveel bochtjes zitten er in ‘jouw rondje stad’?

Tip #2: Not to wide!

Een smalle race SUP gaat harder en een smalle wave SUP gaat radicaler de bocht door… als je er op kan blijven staan… Op een breed board blijf je natuurlijk makkelijker staan. Maar het nadeel is dat ze log en traag zijn. Zeker wat kleinere personen moeten niet ’te breed’ gaan. Dat wil zeggen 30″ a 31″ inch breed. Ben je zwaarder en groter, dan is het wel fijn om een wat breder board te hebben. Dus dan 32″ a 33″ inch breed. Op een smaller board makkelijker om je peddel ‘verticaal’ te houden, dus ga je beter rechtdoor.

Tip #3: Go inflatable!

Tenzij het je echt voor pure snelheid gaat of je echte cut backs op de golf maakt en je dus behoorlijk wat skills hebt op de SUP, is een inflatable de beste optie. Een inflatable is bijna even snel als een harde SUP, veel beter te vervoeren, makkelijker te repareren, ook te gebruiken als luchtmatras als het 30 graden is en vaak ook te gebruiken om te windsurfen als het windkracht 3 is.

De beste optie is om het zelf te proberen. Wij hebben SUP’s in verschillende maten. Door een uurtje te ’testen’ voorkom je een miskoop!

 

Conclusie.

Na jaren mensen te hebben lesgegeven op verschillende boards heb ik alle voor- en nadelen gezien. Voor 95% van de mensen die hun eerste SUP kopen raad ik daarom het volgende aan:

  • Inflatable… want dat is veel makkelijker mee te nemen en op te bergen.
  • Lang… Want in 99% van de gevallen wil je lekker rechtdoor en dat gaat veel beter op een langere SUP. Voor de meeste mensen is een 11’6″ of 12’6″ ideaal.
  • Niet te breed. Voor de meeste mensen is 31″ a 32″ breedte ideaal.
  • Hoge luchtdruk. Zorg dat de SUP tot minimaal 20 PSI is op te pompen. Dan is je SUP stijver en dat peddelt heel veel lekkerder dan het Lidl model!

En welke SUP’s gebruik ik in de SUPschool? Juist.. bijna altijd de Fanatic Ray Air van 11’6 x 31″. Omdat daarop de kwaliteiten van de klanten het beste tot hun recht komen. Als er iets beter was voor de (beginnende) SUPpers, had ik dat gekocht!

Nu weet je waarom!

Hope this helps!

Voor vragen weet je ons te vinden.

Enjoy!

Scroll naar boven