sup-board-kopen-fanatic-2

SUP board kopen.

Waar moet je op letten als je voor het eerst een SUP board gaat kopen? Er zijn vele

Waar moet je op letten als je voor het eerst een SUP board gaat kopen?

Er zijn vele manieren om te ‘SUPpen’. En voor iedereen is er een geschikt board. Je moet er alleen achter komen welke voor jou geschikt is. Je kan rustig cruisen door de grachten, spelen in de golven of de snelste proberen te zijn tijdens een wedstrijd. Er zijn mensen waarvoor alleen het meest hightech materiaal geschikt is, en er zijn mensen die liever niet hun hele maandsalaris aan een SUP uitgeven. Een merk als Fanatic is constant bezig om voor al die verschillende mensen met hun verschillende wensen, een geschikt board te produceren. En niet alleen Fanatic doet dat, maar talloze andere merken doen dat ook. Je begrijpt dus, dat er veel verschillende boards te koop zijn. Mocht jij door de SUP’s de zee niet meer zien… lees dan vooral verder voor hulp om een SUP board te kopen!

Eerst even wat feiten

  • Langer = sneller. ‘Lengte loopt’, vertellen wijze heren elkaar al eeuwen. En dat blijkt nog steeds zo te zijn. Tot een meter of 5,5 gaat dat op. Meer lengte werkt voor SUPpen niet meer. Gelukkig is de maximale lengte voor SUP’s die aan wedstrijden meedoen 14 feet (426cm). Want echt makkelijk te hanteren is zo’n 5 meter SUP natuurlijk niet.
  • Korter = wendbaarder. Logisch toch?!
  • Smaller = sneller. Dit behoeft ook weinig uitleg hoop ik. Minder breedte betekent namelijk minder weerstand. De meeste race SUP’s zijn rond de 24 inch (61cm) breed.
  • Breder = stabieler. Logisch toch?!
  • Stijver = sneller. Een carbon board is het snelst, daarna een inflatable waar veel luchtdruk in kan (20 PSI bijvoorbeeld). Een board waar minder druk in kan, zal in het water ver doorbuigen, wat veel weerstand geeft. Je kan deze boards beter gebruiken als springkussen dan als SUP.

Een ‘harde’ of ‘Inflatable’ SUP board kopen?

sup-board-kopen-fanatic-fly-air

Inflatable Fanatic Fly Air

Een ‘hard’ board gemaakt met een kern van piepschuim en met daar omheen een huid van epoxy, glasvezel en carbon, is stijver en daardoor sneller. Ook is het in deze boards beter mogelijk om een scherpe neus of een hoekige rail te shapen. Dus voor wedstrijden waarbij het om snelheid gaat òf als je op zee echt dikke turns wilt maken op de golf, dan is een ‘hard’ board de beste keuze. De inflatables hebben natuurlijk één heeeel groot ander voordeel. Ze zijn veel makkelijker te transporteren! Je neemt ze zo mee op je rug, in de auto of in het vliegtuig. Een tweede voordeel van een inflatable is dat een botsing met je hoofd, een andere SUP of het aanlegsteiger, minder desastreuze gevolgen heeft dan bij een carbon board.

De verschillende soorten SUP’s

Race SUP’s zijn lang (meestal 14feet) en smal (meestal 24 inch). Ze zijn gemaakt van carbon. Je hebt er een erg goede techniek voor nodig om alles er uit te halen. Door de lengte zijn ze snel, maar gaan ze erg moeilijk de bocht om. Door de lengte hoef je ook minder vaak van peddel kant te wisselen.

sup-board-kopen-fanatic-strike

Race SUP: Fanatic Strike 14’0″ x 24″

Touring SUP’s lijken op de raceSUPs, maar zijn vaak iets korter en iets breder. Daardoor zijn ze erg geschikt voor de meeste SUPpers die lekkere tochtjes willen maken op de SUP

sup-board-kopen-fanatic-ray

Touring SUP: Fanatic Ray 12’6″ x 27,5″

Allround SUP’s zijn nog iets korter en zijn de alles kunners. Je kan er een tochtje op maken en ook een golfje mee pakken. Ideaal als je beiden wilt doen. Natuurlijk moeten er concessies gedaan worden in dit concept. Ze zijn helaas een stukje langzamer dan een race SUP en draaien ook niet zulke mooie bochtjes als een wave SUP

sup-board-kopen-fanatic-fly

Allround SUP: Fanatic Fly 10’6″ x 31″

Wave SUP’s zijn kort en smal, om goed te kunnen draaien. Maar op een smalle SUP is het natuurlijk ook lastig ‘uit’ peddelen en ook het ‘wachten’ op de golf is een stuk wiebeliger.

sup-board-kopen-fanatic-prowave

Wave SUP: Fanatic Pro Wave 8’2″ x 28,5″

Kid’s SUP’s zij speciaal voor kinderen, dus korter en smaller.

sup-board-kopen-fanatic-ripper

Kid’s SUP: Fanatic Ripper 7’11” x 27,5″

Alle bovenstaande SUP’s bestaan zowel in de ‘harde’ als de ‘inflatable’ versies.

Tip #1. Go big!

De meeste mensen willen lekker cruisen op een SUP. Top snelheid is niet belangrijk. Maar als je wel eens op een SUP hebt gestaan weet je dat het best hard werken is om een snelheid van zo’n 6km/u te halen. Door een wat langere SUP te kopen (lees: 11feet of langer), ga je net even wat sneller. Met dezelfde inspanning ga je dan misschien wel een kleine 7km/u in plaats van 6. En dat is een groot verschil! Een langere SUP zal ook minder snel afbuigen naar links als je aan de rechter kant peddelt. Dat betekent minder vaak van kant wisselen en dat komt de snelheid ook weer ten goede.

Tip #2: Not to wide!

Een smalle race SUP gaat harder en een smalle wave SUP gaat radicaler de bocht door… als je er op kan blijven staan… Op een breed board blijf je natuurlijk makkelijker staan. Maar het nadeel is dat ze log en traag zijn. Zeker wat kleinere dames moeten niet ‘te breed’ gaan. Ben je zwaarder en groter, dan is het wel fijn om een wat breder board te hebben. Ook is het op een smaller board makkelijker om je peddel ‘verticaal’ te houden, dus ga je beter rechtdoor. Voor een allround inflatable board is +/- 78cm  breed, voor de meeste volwassenen goed. Ben je lichter of korter dan gemiddeld.. dan kun je iets smaller gaan. Ben je groter of zwaarder dan gemiddeld, dan kun je iets breder gaan.

Tip #3: Go inflatable!

Tenzij het je echt voor pure snelheid gaat of je echte cut backs op de golf maakt en je dus behoorlijk wat skills hebt op de SUP, is een inflatable de beste optie. Een inflatable is bijna even snel als een harde SUP, veel beter te vervoeren, makkelijker te repareren, ook te gebruiken als luchtmatras als het 30 graden is en vaak ook te gebruiken om te windsurfen als het windkracht 3 is.

De beste optie is om het zelf te proberen. Wij hebben SUP’s in verschillende maten. Door een uurtje te ‘testen’ voorkom je een miskoop!

Conclusie.

Na jaren mensen te hebben lesgegeven op verschillende boards heb ik alle voor- en nadelen gezien. Voor 95% van de mensen die hun eerste SUP kopen raad ik daarom het volgende aan:

  • Inflatable… want dat is veel makkelijker mee te nemen en op te bergen.
  • Lang… Want in 99% van de gevallen wil je lekker rechtdoor en dat gaat veel beter op een langere SUP. Voor de meeste mensen is een 11’6 ideaal. En die paar bochtjes tijdens je ‘rondje stad’ lukken ook prima op een 11’6!
  • Niet te breed. Voor de meeste mensen is 31″ breedte ideaal.
  • Hard. Zorg dat de SUP tot minimaal 15 PSI is op te pompen. 20 PSI is beter.

En welke SUP’s gebruik ik in de SUPschool? Juist.. bijna altijd de Fanatic Ray Air van 11’6 x 31″. Omdat daarop de kwaliteiten van de klanten het beste tot hun recht komen. Als er iets beter was voor de (beginnende) SUPpers, had ik dat gekocht!

Nu weet je waarom!

Hope this helps!

Voor vragen weet je ons te vinden.

Enjoy!