SUP Bretagne

Bretagne

Als je een weekje (last minute) weg wilt met de auto om te surfen of SUPsurfen zijn er natuurlijk verschillende opties. Denemarken, Noord-Spanje en natuurlijk de Franse Atlantische kust. Bretagne heeft met zijn vele baaien het voordeel dat je bijna altijd wel beschutting kunt vinden voor eventuele wind. Of een hoekje kunt vinden waar de golven wat lager zijn. Iets wat aan de rest van de Franse Atlantische kust nog wel eens moeilijk kan zijn. 

bretagne leersup bootje
Koffie drinken met uitzicht

En zo tufte ik voorjaar lente weer eens naar Bretagne met mijn busje. De voorspellingen zagen er wel aardig uit. Niet epic. Maar wel de beste omstandigheden op rij-afstand. De vorige keer dat ik in Bretagne was, was overigens meer dan 20 jaar geleden. Surfmaatje Kevin was al een paar dagen eerder vertrokken en aangezien het zijn twaalfde keer Bretagne was, kon hij perfect als gids fungeren.

We gingen opzoek naar de golven op het schiereiland van Crozon, dat op het middelste van drie schiereilanden ligt. Het is onderdeel van het regionale natuurpark van d’Armorique. De bekendste stranden zijn daar (van noord naar zuid):

Anse de Pen-Hat

Prima spot als de wind uit het noorden komt met een mooi uitzicht op de kliffen en bunkers als je in het water ligt.

Leersup bretgane Kerloch sup
Lijntjes @ Kerloch

Kerloch

Net als Goulien ligt deze spot diep in een baai. Dus de golfhoogte is wat minder dan bij de meeste andere spots. Maar doordat deze (grote) baai tussen de grote kliffen ligt, kun je hier vaak beschutting voor de wind vinden. Prima keuze met wind uit het noorden.

Leersup bretagne la palue golven
Lijntjes @ Goulien

Goulien

Zelfde verhaal als hierboven bij Kerloch, maar dan ‘the place to be’ als de wind uit zuidelijke richting komt.

Lostmarc’h

Gescheiden van La Palue door een rotspunt waar je met laagwater omheen kunt lopen. Met noorden wind ligt deze spot in de luwte.

bretagne la palue surf leersup
La Palue on fire

La Palue

Een lang recht strand, dat weinig protectie heeft van kliffen. Dus hogere golven, maar de cleane lijntjes worden sneller door de wind verpest. De beste golven vind je er als het bijna vloed is. Zwemmen is hier vanwege de sterke rip current verboden.

Water en weer

In Bretagne is het verschil tussen de getijden (grandes marées) het grootste van heel Europa! Dat heeft natuurlijk effect op de golven. Uren rondrijden om de perfecte spot te vinden heeft dus ook weinig zin, want tegen de tijd dat je eindelijk je beslissing hebt gemaakt, is alles al weer veranderd. Zie je mooie golven.. Go for it! Het weer is even ruig als de omgeving. Het is zeker niet de warmste plaats van Frankrijk en al helemaal niet als de zee in het voorjaar nog behoorlijk fris is.  Weersystemen trekken snel over in deze hoek van Frankrijk. Wind, zon en regen wisselen elkaar in hoog tempo af. 

Leersup bretagne uitzicht kliffen
Uitzicht

Rust, ruimte en een adembenemende natuur

In het water is er geen kwade blik te zien, althans in het voorjaar. Hoogzomer is het natuurlijk drukker in het water en dat komt de relaxte sfeer meestal niet ten goede. Maar het voorjaar wordt gekenmerkt door rust op de wegen, rust in het water en niets dan vriendelijkheid bij de bakker tot aan de afwasvoorziening op de camping. De vergezichten op de stijle kliffen zijn allemaal even adembenemend. En er zijn er nogal wat van die kliffen. Net als bunkers en vuurtorens overigens. 

leersup happy campers bretagne
Happy campers

Kamperen

Er zijn een aantal campings. Zie: deze kaart. Voor weinig kun je hier een nachtje kamperen en een frisse douche nemen. Voor iets meer kun je er ook een sta caravan huren. Een goede optie als het koud en regenachtig is. Ook zijn er camperplekken. Zie: deze kaart.

leersup bretagne wakker worden uitzicht
Wakker worden met uitzicht.

Over ‘wildcamperen’ zijn de meningen verdeeld. Volgens sommige mensen mag het op bepaalde plaatsen, volgens sommigen niet. Sowieso mag het er nooit uitzien alsof je kampeert. Dus geen waslijn spannen en je hefdakje moet omlaag. De locals zien je liever op één van de campings kamperen. Keep it clean! Laat geen troep achter.

De laatste tip die ik jullie ga geven: De laatste 200km duren lang! Blijf rustig! Let op je gaspedaal! En dat is moeilijk als je over 90km weggetjes rijdt als je weet dat er mooie golven lopen. Het gevolg ontvang je drie weken later op je deurmat.

Scroll naar boven