SUPpen met Strava

Vergelijk jouw SUPtocht met die van je vrienden en zelfs met onbekenden. En dat terwijl je de tocht kunt SUPpen op een dag en tijdstip dat het jou goed uitkomt.

Is Strava iets nieuws? Nee, zeker niet! Elke ‘beetje’ fietser gebruikt het al jaren. Maar in de SUP sport wordt het niet of nauwelijks gebruikt, en dat is erg jammer. Want het biedt zoveel leuke mogelijkheden. Het zorgt vooral voor heel veel motivatie. Lees hieronder hoe en waarom jij deze app ook kunt gebruiken.

Net als apps als Runkeeper en Endomondo kun je er je trainings gegevens mee opslaan en analyseren. En net als zovele apps is Strava ook gratis te downloaden, al is er natuurlijk ook een betaalde Premium versie. En ook met Strava is het mogelijk om met bluetooth je hartslag te meten.

SUP-Strava-Route

Maar waarin Strava het verschil maakt is dat je ‘segmenten’ kunt aanmaken. Je kunt thuis achter de computer van bijvoorbeeld je trainingsrondje een segment maken, maar ook van een klein deel van je rondje. Ter illustratie: Als ik ga mountainbiken in de bossen van Schoorl zet ik Strava aan als ik thuis op de fiets stap en anderhalf uur later bij thuiskomst weer uit. Meer hoef ik niet te doen, behalve hard fietsen natuurlijk. Het rondje zelf is 13,8km. Vanaf mijn huis is het totaal 28,3km. In die 28,3km hebben mensen segmenten aangemaakt. Om precies te zijn 59(!). Van elke klim en afdaling zijn segmenten gemaakt en alles er tussenin ook ongeveer. Beetje freaks die mountainbikers! Natuurlijk is het hele rondje ook een segment. Van elke segment is er een ranking. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar je hoeft helemaal niets te doen behalve de app dowloaden op je telefoon, aan te zetten bij vertrek en uit te zetten bij thuiskomst. De app registreert zelf alle segmenten die je passeert, zonder dat je het zelf door hebt. Eenmaal thuis kun je natuurlijk zien hoeveel kilometer je hebt afgelegd en in welke tijd, maar dus ook hoe snel andere mensen waren en waar je staat in de ranking.

Ik moet eerlijk zeggen, voor mij is het ook relatief nieuw, maar ik zie wel hele mooie mogelijkheden voor het SUPpen. Een paar interessante zaken:

  • Maak een segment aan van je trainingsrondje en kijk wie van jouw SUP groepje het snelste is. Bijvoorbeeld ‘Rondje Waarland‘ en hier de Strava Ranking. (Dat kan sneller!!!)
  • Zorg wel dat je start en finisht op dezelfde plaats als staat aangegeven in het segment. Als je dus op een andere locatie start, maar wel het ‘hele rondje’ SUPt, kom je niet in de ranking van dat segment.
  • Als je ‘het rondje’ de andere kant op SUPt, komt je ook niet in de ranking. Tenzij je natuurlijk een nieuw segment aanmaakt.
  • Kijk hoe lang andere SUP-toppers er over doen. Dat motiveert!
  • Heb je al een Garmin, Polar of ander soort sporthorloge, dan kun je deze automatisch via de computer laten synchroniseren met Strava. Je moet dan alleen 1 malig een Strava account aanmaken en zorgen dat ze synchroniseren. Dat eenmaal gedaan, dan hoef je alleen nog maar je horloge aan en uit te zetten als je gaat SUPpen en de Strava app dus niet. Wil je weten hoe jouw sporthorloge synchroniseert met Strava..?? Google!
  • Helaas is het mij nog niet gelukt om een ‘downwind segment’ aan te maken. Hoe vet zou het zijn als je kunt kijken wie de snelste IJsselmeer oversteek doet?! Waarschijnlijk lukt dit niet omdat de routes te veel variëren tijdens zo’n oversteek.

Ik ben ook een behoorlijke newbie wat Strava betreft, maar als je vragen hebt dan probeer ik ze te beantwoorden. Just let me know. Als jij al veel ervaring hebt met Strava en nog handige tips&tricks weet, dan hoor ik ze natuurlijk ook graag!

Scroll naar boven