SUP route Broek op Langedijk 1000 eilanden 5.5km

Get lost! In het Rijk der Duizend Eilanden bij Broek op Langedijk

SUP-route-1000-eilanden-Broek-op-Langedijk-Broekerveiling
Broeker Veiling, Broek op Langedijk. Een mooi startpunt voor deze SUP route.

Ik stond al op het punt om te vertrekken voor een ‘standaard’ trainingssessie op het meertje bij mij om de hoek, toen ik me bedacht dat het op een dag als vandaag toch wel erg zonde was om met het hoofd omlaag een standaard beuk-interval-training af te werken. ‘Waar zou het met deze sneeuw het mooiste zijn om te SUPpen, zonder al te ver te hoeven rijden vanaf Alkmaar?’ Al snel gingen mijn gedachten naar ‘Het Rijk der Duizend Eilanden’ bij Broek op Langedijk. Alweer zo’n mooie SUPlocatie op vijf minuten van mijn huis waar ik slechts 1 keer eerder was geweest, en verdwaald. Snel op de computer een route gemaakt en met de auto richting Broek op Langedijk. Bij de ‘Broekerveiling’ geparkeerd en hopla… het water in.

SUP-route-1000-eilanden-Broek-op-Langedijk-slootje
’t ken net!

Tenminste, dat was het plan. Klein detail waar ik niet over nagedacht had, was dat er behalve sneeuw ook ijs lag… Iets meer dan mij lief was. Maar omdat het de dag erna toch zou gaan dooien en ik dus niet bang hoefde te zijn dat ik door schaatsliefhebbers bekogeld zou worden, toch maar doorgezet. U snapt; de gemiddelde snelheid lag niet zo heel hoog. Eén ander klein detail was dat ik de kaart toch niet helemaal goed had bekeken. Een veronderstelde brug, bleek toch een dam met een weg er over te zijn. Resultaat: Klunen!

Start locatie: Bij het winkelcentrum ‘Broekerveiling’ kun je prima parkeren en te water gaan. Dit is ook naast de ‘oude’ Broeker Veiling.

Afstand: Zo lang je wilt! Als je even op de kaart kijkt, dan zie je dat de naam ‘Rijk der 1000 eilanden’ niet zo heel slecht gekozen is. Zet deze route niet in je telefoon, maar ga lekker zelf ontdekken. Op de helft van de eilanden staan huizen (net niet betaalbaar met een windsurf-/ SUPschool inkomen). De andere helft van de eilanden zijn ‘natuur’. Neem wel een telefoon met navigatie mee, om de weg terug naar de auto te kunnen vinden.

SUP-route-1000-eilanden-Broek-op-Langedijk-panorama
Get lost!

Bijzonderheden: De Broeker Veiling is de oudste veiling ter wereld en het is ook nog eens een doorvaarveiling! Als er een deurtje openstaat kun je even naar binnen gluren. Ook handig: Hier kun je de SUP over de dijk naar het kanaal Alkmaar-Omval-Kolhorn dragen en kun je weer heel veel andere kanten op.

Voordelen: Zonder dat je het door hebt leg je toch aardig wat afstand af. Het is allesbehalve saai.

SUP-route-1000-eilanden-Broek-op-Langedijk-kanaal
Picture perfect

Nadelen: (Don’t) get lost!

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden om ze daarna op je telefoon te kunnen zetten. Hier lees je hoe dat werkt -> Navigatie op de SUP

Download file: activity_2376553324.gpx
Scroll naar boven