SUP Route Alkmaar Bergermeer 12,75km

‘Rondje Bergermeer’, ookwel de ‘Molenroute’ genoemd, is een hele mooie SUP route die je vanaf het centrum van Alkmaar door de rustige weilanden van de Bergermeer, langs de duinen, naar Bergen voert.

Bergermeer-Alkmaar-molen

De eerste keer dat ik deze route SUPte was in augustus 2017. Als voorbereiding op de Non-Stop SUP 11 Stedentocht wilde ik kijken hoe het was om door onbekend gebied te suppen. ’s nachts. Veel details heb ik die anderhalf uur niet gezien, maar dat het een hele mooie route is, was wel tot me doorgedrongen. Er zijn verschillende locaties waar je deze route kunt starten, maar de meeste mensen zullen starten vanuit de Bergermeer. Dat is een wijk aan de west kant van Alkmaar, grenzend aan het centrum. Deze wijk is natuurlijk vernoemd naar de polder waar het aan grenst; de Bergermeerpolder. En daar loopt dit rondje dus omheen. Een blik op de kaart laat zien dat je echt in een poldergebied SUPt. Daalmeer, Boekelermeer en Egmondermeer zijn daar ook voorbeelden van. Ook het aantal molens dat je op deze route tegen komt, geeft je een hint dat er hier in het verleden heel wat tijd en energie is gestoken in het droogleggen van dit stukje Noord-Holland. De kanalen die je volgt zijn redelijk smal en de meeste oevers zijn met riet begroeid. Vooral in de zomer geeft dit dus veel beschutting tegen wind. Helaas niet toen ik dit rondje vorige week (December 2017) peddelde. Als je wat meer aan de zijkant peddelt raak je wel eens onverwacht de bodem. U bent gewaarschuwd.

Bergermeer-Alkmaar-SUP-centrum
Alkmaar, Bergermeer

Start Locatie: In Bergen kun je opstappen bij het steiger aan de Voert, ter hoogte van het Wiertdijkje. In Alkmaar kun je opstappen bij de parkeerplaats vlakbij de Viaanse Molen.

Afstand: 12,75km

Bijzonderheden: Via de Bergervaart of Steesloot kun je dit rondje laten aansluiten op een rondje Alkmaar centrum of kun je het Noord-Hollands Kanaal op. Ook kun je richting de Schermerpolder waar het ook fantaaastisch SUPpen is!

Voordelen: Het is voor velen een mooie afstand. De route gaat door mooie natuur en een SUP route aan de rand van de duinen zie je ook niet zo vaak. Ook ligt de route erg beschut door het riet, dus weinig last van wind. Door de vele bochtjes wordt deze route nooit saai.

Nadelen: Het grootste gedeelte is bewegwijzerd, maar op twee punten die toch wel een beetje cruciaal waren zag ik geen bordje. Heb je geen zin om verkeerd te SUPpen, dan zou ik de route even op de telefoon zetten. Maar eigenlijk is het hele rondje ‘linksaf’ of natuurlijk ‘rechtsaf’, afhankelijk van welke kant je op gaat. Alleen in Alkmaar zelf moet je even goed opletten.

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden om ze daarna op je telefoon te kunnen zetten. Hier lees je hoe dat werkt -> Navigatie op de SUP

Download file: activity_2368116157.gpx
Scroll naar boven