SUP Route Den Helder 2-15km

De Stelling van Den Helder is één van de oudste, nog aanwezige, verdedigingslinies van Nederland. Hij werd gebouwd in opdracht van Napoleon. Deze Helderse Stad en Stelling SUP route voert je langs deze linie met meerdere forten.

Als er ergens in Noord-Nederland een SUP-tocht of -wedstrijd is, dan is de kans wel heel groot dat je ze tegenkomt. Maar dit keer was het voor Heleen en Martin een thuis ‘wedstrijd’. Alhoewel ik er zelf niet heel ver vandaan woon en nog dichterbij werk, had ik nog nooit in Den Helder geSUPt. En ik was dan ook aangenaam verrast toen Heleen en Martin ons op sleeptouw namen door hun woonplaats.

Startlocatie. Aangezien er een frisse, stevige oosten wind blies, zijn we aan de westkant van de route opgestapt, zodat we eerst tegen wind konden. Er is hier naast Fort Erfprins ruime parkeer gelegenheid en een steigertje om je SUP te water te laten. De vuurtoren Lange Jaap die een paar honderd meter verder staat valt natuurlijk erg op. Rijd je nog een stukje verder zuidwaarts en omhoog de dijk op, dan kun je bij Storm aan Zee van eigenaar (en 11 steden SUPper) Kees, een heerlijk bakje koffie drinken met uitzicht op de Razendebol (Noorderhaaks) en Texel. Komt de wind uit het noorden of westen, dan kun je beter hier opstappen bij Fort Westoever.

Sup route Den Helder Linie gracht

Afstand. Het is een ‘heen-en-weertje’, dus je kunt zelf bepalen na hoeveel kilometer je omdraait en teruggaat. Wij zijn aan de westkant van de route gestart, zijn oostwaarts geSUPt tot Fort Westoever. Je kunt dan richting het noorden het Helders Kanaal in gaan of 100meter verder via de Koopvaardersbinnenhaven richting Willemsoord peddelen.

Bijzonderheden. Je SUPt over het kanaal dat achter de verbindingswal ligt dat de forten van Den Helder verbindt. Het is mooi om (vanuit de lucht) de ster contouren van deze forten te zien. En natuurlijk om er door te peddelen! Er zijn meerdere uitbreidingen naar het zuiden mogelijk. Je SUPt dan richting Julianadorp. Deze routes zijn alleen te doen tussen oktober en april ivm de vogels en zwanen die er in de zomer zitten.

Nadelen. Het is geen ‘rondje’, maar je moet heen-en-weer. Maar dat is eigenlijk ook weer een voordeel. Je kunt de tocht zo lang maken als je wilt. Let wel op de lage bruggetjes. Niet heel bijzonder, maar één ervan is best lang en smal. Er staat een beetje stroming dus als je dan ook tegenwind hebt moet je even je best doen om niet achteruit te gaan. In de zomer zijn er natuurlijk wat bootjes en soms vinden ze het leuk om golfjes te maken .. 🙂

Sup route Den Helder Linie zon

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden om ze daarna op je telefoon te kunnen zetten. Hier lees je hoe dat werkt -> Navigatie op de SUP

Download file: activity_3169702028.gpx
Scroll naar boven