Start SUP race seizoen in Haarlem

Nog twee nachtjes slapen en dan vindt in Haarlem de eerste race van het Nederlands Kampioenschap Longdistance SUP plaats. Het is de eerste NK race uit een serie van 5 en het is ook de kwalificatie voor de WK wedstrijden van 2019. Het klassieke ‘Rondje Haarlem’ start bij de Haarlemse Kano Vereniging en gaat van daaruit over het Spaarne door de stad, langs de Mooie Nel, de Liede en de Ringvaart om dan via het Spaarne terug te keren naar de finish bij de Kanovereniging!! Totaal zo’n 19,5 kilometer. Wie gaat er als eerste over de finish gaat komen is natuurlijk de grote vraag na zo’n lange winterstop. Wie heeft er het hardst en best getraind, heeft de beste tactiek en gaat er binnen de twee uur gefinisht worden? Mijn top 3 voorspelling ziet er als volgt uit…

NK SUP Haarlem 2018
Petronella, Ella en Emma aan kop. Foto NK SUP Haarlem 2018 Mayola Dijksman

Dames

  1. Ik gok hierbij toch op Petronella van Malsen. Ze is al aan aantal jaar onverslaanbaar op vlak water en haar trainingsstage op Fuerteventura zal haar niet langzamer hebben gemaakt. Deze op-en-top sportvrouw zal niemand de overwinning cadeau doen en haar huid heel duur verkopen!
  2. Emma Reijmerink. Hoe hoger de golven, hoe beter ze is! Niet heel gek als je de hele winter in de golven hebt getraind. Eerst Sri Lanka, toen Kaapstad en wonen en werken in Zandvoort op het strand! Maar ook de Non-Stop 11 Steden tocht won ze na nul uur specifieke training. Dus ook op vlak water is ze snel!
  3. Ella Oesterholt. Misschien doe ik haar wel te kort door haar ‘slechts’ op plaats 3 te zetten.. Want deze enthousiaste spring in het veld maakte een flinke groei in het afgelopen seizoen en trainde in de winter fanatiek door! Ze gaat hard, heel hard! Tijdens de wintercup bleef ze heren die al jaren in de top mee peddelen zelfs voor! dus.. Go Ella! Prove me wrong!!

Ja, sorry.. bovenstaande is ook precies de overall uitslag van 2018. Het blijft spannend hoe het dit seizoen gaat worden. Het wordt ook interessant om te kijken hoe moeilijk Lotte Spaargaren het de dames hierboven kan maken. Lotte maakte aan het einde van het seizoen de overstap van ‘prone’ naar SUP. Om iets specifieker te zijn… 3 nachtjes nadat ze als eerste ooit de 11 steden NON-STOP op een prone had gepeddeld (met de handjes in het water)..  besloot ze de 5 daagse ook nog even mee te doen… op de SUP. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het dus niet!

NK SUP Haarlem 2018
De heren net na de start. Foto NK SUP Haarlem 2018 Mayola Dijksman

Heren 

  1. Joep van Bakel. Alhoewel Joep nog niet heel lang SUPt heeft hij de afgelopen jaren flink gedomineerd. Van kinds af aan zit hij in de kano en behoorde daarin tot de wereldtop. Hij weet dus wel hoe je een peddel in het water steekt. Zeker op zo’n lange afstand lijkt hij onverslaanbaar. Een goede start, beresterk een ijzeren conditie en tactisch zeer sterk maken hem tot de grootste kanshebber op de overwinning. Als er iemand is die het ronde record kan pakken, dan is hij het. Maar of dat ook gaat gebeuren hangt af van de concurrentie. Als het niet nodig is zal hij het eerste deel van de wedstrijd geen slag te veel doen. ..Tenzij hij dit leest 🙂
  2. Ike Frans. Meervoudig Nederlands Kampioen SUP, Winnaar van de langste SUP race ter wereld (1600km!), windsurfer, kiter, foiler.. En alles op hoog niveau. Wat kan deze man niet? Mountainbiken misschien? Daarmee liep hij een schouderblessure op deze winter. Van zijn geweldige start moet hij niet hebben, maar als de wedstrijd lang genoeg is, komt hij vanzelf naar voren. De vraag is in hoeverre de blessure zijn trainingen voor dit seizoen hebben belemmerd. Maar ondanks dat zijn voorbereiding waarschijnlijk niet optimaal was, schat ik ‘m toch hoog in. 
  3. Kjell de Bruyn. Deze jonge zuiderbuur traint hard! En zeker sinds hij in Zandvoort woont en werkt maakt hij veel trainings uren op zee. Op zee en in downwinders op het IJsselmeer is hij dan ook een klasse apart. Op het vlakke water denk ik dat hij in het tweede deel toch Ike en Joep niet bij kan houden.
NK SUP Haarlem
Paddle battle tijdens de Wintercup In Harderwijk tussen Richard en Niek

En dan hebben we natuurlijk nog een aantal kanshebbers op eremetaal. Wat te denken van Martijn van Deth? Je hoort weinig van hem, ziet nooit iets op social media, maar hij SUPt al jaren in de absolute top van Nederland. En om daar te komen moet je echt je trainingskilometers wel maken. Ricardo Haverschmidt ging traditiegetrouw weer naar Fuerteventura voor een trainingsstage deze winter. Doorgaans wordt je daar ook niet langzamer van. Hij doet niet altijd mee aan de NK’s maar ook hij kan zich zo naar het podium toe peddelen. Richard Proost en Hub Dekkers zijn misschien wel de meeste fitte mannen van het circuit en gaan natuurlijk ook de longen uit hun lijf peddelen om zo dicht mogelijk bij het podium te komen. Dan is er nog de piep jonge Donato Freens. Als hij dit jaar de stijgende lijn van vorig jaar voort kan zetten, gaan er vele senioren achter hun oren krabbelen. En ik zelf… Deze winter heb ik lang getwijfeld over mijn trainingsdoelen voor dit jaar. Ondertussen ben ik er uit.. en het NK long distance is geen hoofddoel. Dat is natuurlijk een fijne underdogpositie. Maar ik zou liegen als ik zou vertellen dat ik deze week geen kleine taperweek heb ingebouwd en er zaterdag niet helemaal voor ga. De doel is zo dicht mogelijk bij het podium komen en een mooie battle te peddelen met Martijn, Ricardo, Richard, Hub en Donato!

En verder…? Het is winter geweest.. niemand weet precies waar hij staat en ik weet het al helemaal niet van iedereen. Het wordt dus spannend.

En heb ik je te laag ingeschat? Prove me wrong! Ik ben benieuwd wie de verrassing van het event wordt!

Meer info over het event: https://www.facebook.com/events/1005166676355477/

Foto’s: Mayola Dijksman en Janneke Smits

Scroll naar boven