SUP route Eilandspolder 11km

Dit keer stond er een SUP rondje in de Eilandspolder op het programma. En wat een aangename verrassing was dat!

SUP tour eilandspolder 11km te water
Perfect om te water te gaan.

Meestal als ik ga SUPpen is het doel ’trainen’. Een lang, recht, (saai) kanaal is dan perfect. Maar soms neem ik de tijd om even wat rustiger aan te doen en te genieten van de omgeving. We gaan dan opzoek naar de mooiste SUP plekjes. Al meerdere keren was ik om de Eilandspolder gesupt. Een hele mooie ronde, perfect voor lange afstandstraining. Zie bijvoorbeeld het rondje Eilandspolder en Mijzen. Maar deze keer wilden we door de Eilandspolder. En wat was dat een aangename verrassing! Het voelt weer bijzonder om zo’n mooi pareltje op 15 minuten van je huis te vinden. Fantastische vergezichten, wuivende rietkragen, perfect aangegeven routes en als bonus kregen we er een strakke blauwe lucht met 10graden bij. En dat een weekje voor Kerst!

Startlocatie: Het liefst start ik altijd zo dicht mogelijk bij huis. En ook al was de zuidelijke wind zwak, het is toch fijn om het tweede gedeelte de wind in de rug te hebben. Op het Haviksdijkje bij Schermerhorn kun je parkeren en 200meter verder is een (kano) overdraagplaats om de watertjes in de Eilandspolder te verbinden met de Ringvaart. Hier kun je perfect te water. Vanaf daar is het een paar honderd meter naar het zuiden tot je de route paaltjes ziet.

SUP tour eilandspolder 11km paaltjes
Goed gemarkeerde route.

Bijzonderheden: In de Eilandspolder zijn 5 routes. Wij SUPten de ‘gele’ route van 8,5km. Deze was zeer goed aangegeven! Andere routes variëren van 6,5 tot 21km. Daarnaast kun je zelf je route verlengen of inkorten. Deze polder ligt namelijk vol met eilandjes.. dus je kunt heel makkelijk afsnijden of verlengen. Een beetje richtingsgevoel of GPS is dan wel handig. Check hier de andere routes.

Afstand: Zoals je hierboven kunt lezen zijn er dus vele variaties mogelijk. De ‘gele’ route die wij kozen is 8,5km. De auto stond niet precies aan de route geparkeerd, dus totaal kwamen we op 10,8km. Het hele gebied tussen Alkmaar en Purmerend bestaat eigenlijk uit polders met ringvaarten er omheen. Echt een walhalla om te SUPpen. Even de Eilandspolder uit ‘klunen’, je board in de ringvaart droppen je peddelt zo naar Alkmaar of Purmerend. Mogelijkheden genoeg!

Nadelen: Het is er ondiep op vele plaatsen! Niet zo ondiep dat je vast komt te zitten met je vin, maar wel zo ondiep dat het flink zuigt aan je board. Je weerstand is dus wat hoger en daardoor je snelheid wat lager. Scheelt je ongeveer 1km/h.

SUP tour eilandspolder 11km linda
Lekker cruisen.

En verder.. Wil je een SUP huren of een mooie tocht onder begeleiding doen? Neem dan contact op met Franca van IkSupSchermer.

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden om ze daarna op je telefoon te kunnen zetten. Hier lees je hoe dat werkt -> Navigatie op de SUP

Download file: activity_4347360044.gpx
Scroll naar boven