SUP11 training maak het moeilijk

In deze serie van Blog-posts wil ik je helpen om zo goed mogelijk voorbereid aan de SUP 11 City Tour te beginnen. Een route van meer dan 200km over kanalen, sloten… en meren.. En die laatste vergeten vele mensen in hun voorbereiding. En een goede voorbereiding begint nu al.

SUPpen is lekker cruisen door de stad of door de polder met 25graden over spiegelglad water.. toch? Ja, heel graag! En als je het weer je niet aanstaat blijf je lekker binnen. Netflixen ofzo. Maar… als je het leuk vindt om een wedstrijdje te doen of een tourtocht, dan kan het zomaar zijn dat het een keer flink waait. Of dat er golven staan precies als jij dat meer over moet. Daarom is het handig om in je voorbereiding ook eens die moeilijke omstandigheden op te zoeken! Of je nu voor de overwinning gaat of voor het ‘uit peddelen’. Maak het jezelf eén keer per week of minimaal om de week een keer moeilijk. Dus als het een beetje waait.. zoek niet gelijk dat smalle kanaaltje met die hoge rietkragen op, maar trek je wetsuit aan en ga eens even een paar keer heen en weer over het meer. Tegen de wind in.. en terug.. maar vooral haaks op de wind.. dat is het moeilijkste. Natuurlijk is het heftig en zwaar… en waarschijnlijk vind je het ook minder leuk dan cruisen over spiegelglad water.. maar bedenk: het wordt steeds makkelijker.

Net als elke training is het verstandig om ook dit langzaam op te bouwen. Ga niet gelijk anderhalf uur halve wind ‘grinden’, want dan kun je de week erna gelijk naar de fysio met je schouder. Begin rustig.. met een beetje wind en golven.. een kwartiertje. En bouw het langzaam uit. En net als bij alle training is consequentheid het belangrijkste. Liever vaak weinig… dan afentoe heel veel.

Nog wat belangrijke puntjes:

  • Bouw de duur en intensiteit rustig op.
  • Je hoeft niet keihard te peddelen. Het gaat erom dat je ‘kilometers maakt’ in moeilijke omstandigheden. Al zal het natuurlijk moeilijk zijn om je hartslag echt laag te houden met windkracht 5.
  • In verband met de temperatuur is het niet slim om dit in de winter te doen. Herfst, voorjaar en zomer zijn prima.
  • Je hoeft niet gelijk het IJsselmeer over. Acht keer 500m voor de kant heen en weer is een stuk veiliger.
  • 30 minuten in de golfjes SUPpen is net zo intensief als 3 uur op vlak water. Dus doe de dag(en) erna rustig aan.
  • In het begin is het super moeilijk en zwaar..maar geloof me.. het went echt!
  • En het belangrijkste: Het is goed voor je zelf vertrouwen! Mocht je dan zuidwest windkracht 4 op het Slotermeer voor je kiezen krijgen.. dan ben jij er op voorbereid!

Ejoy!

Zijn er vragen? Mail!

 

Scroll naar boven