SUP training device for freaks

In het eerste deel over SUP training Devices las je wat het nut van zo’n device kan zijn. Ook bespraken we de goedkoopste optie, namelijk via je telefoon met daarop een Fitness Tracker App. In dit deel gaan we in #Freakmode. The sky is the limit qua mogelijkheden! Hieronder de voor- en nadelen van het gebruik van een sporthorloge en van een speciaal SUP/ Roei device.

Sporthorloge met hartslagmeter en GPS

SUP-training-device-garmin-horloge-2

 

SUP-training-device-garmin-overzicht-2
Check je workout via de Garmin Connect website

De tijd dat je alleen de tijd vond op je horloge ligt ver achter ons. Eerst kwam er een stopwatch bij en later een hartfrequentiemeter en GPS. Ook deze zijn tegenwoordig voor ‘weinig’ te koop bij Lidl, al heb ik met dat model geen ervaring. Bij de (duurdere) modellen van bijvoorbeeld Garmin en Suunto kan je het horloge koppelen aan je persoonlijke internetpagina, waarin je heel makkelijk (interval)trainingen kan maken en je SUPtochten terug kan kijken. Deze horloges worden geleverd met hartslag borstband. De gegevensoverdracht bij deze hartslagbanden is overigens niet via Bluetooth. Dus je kan ze niet gebruiken voor je telefoon.

De voor- en nadelen van een horloge:

 • Klein, dus makkelijk mee te nemen en zit nooit in de weg.
 • Minder kans op verlies en waterschade. Zeker als je op zee of ruig water gaat SUPpen een groot voordeel.
 • Ook makkelijk te gebruiken als je gaat hardlopen, fietsen, zwemmen, golfsurfen of bijvoorbeeld windsurfen.
 • Bij duurdere modellen kan je via de computer trainingen voorprogrammeren en analyseren.
 • Geen reclame en smeekbedes om ‘Premium’ versies aan te schaffen zoals bij de telefoon Apps.
 • Om gegevens te zien, moet je op je horloge kijken en dat onderbreekt je peddelritme enigszins. Niet zo’n probleem lijkt me, want je kijkt niet elke minuut op je horloge, want je wilt je vooral concentreren op je peddeltechniek en de omgeving toch? Alleen met bijvoorbeeld interval kan het erg handig zijn als je op elk moment je snelheid kan aflezen. Natuurlijk kan je het horloge op je board bevestigen, maar dan is het display vaak erg klein om af te lezen.
 • In de meeste gevallen duurder dan de telefoon-App oplossing.
 • €70,- tot € 700,-

SUP/ Roei device

Er zijn ook apparaatjes ontwikkeld speciaal voor het SUPpen en roeien. Je monteert ze op je board, dus je kan de data goed zien tijdens het peddelen. De twee bekendsten zijn de Velocitek Makai en de NK SpeedCoach. Laten we eens  kijken naar de voor- en nadelen van beiden:

 SUP-training-device-velocitek-makaniVelocitek Makai

 • Weinig kans dat hij van je board afspoelt, omdat hij klein, laag en hydrodynamisch van vorm is.
 • Batterij gaat 40 uur mee! Mocht je de 11 City SUP non-stop willen peddelen…
 • Geeft realtime data van actuele snelheid, verstreken tijd en aflegde afstand zeer precies aan, met dank aan de Doppler GPS techniek.
 • Na de sessie kan je ook de gemiddelde snelheid en maximum snelheid zien.
 • Je kan er geen training op voorprogrammeren, geen hartslag op zien en na afloop kan je geen gegevens via de computer uitlezen.
 • Advies prijs € 389,95. Meer info op de site

SUP-training-device-nk-speedcoachNK SpeedCoach

 • Je kan er trainingen op voorprogrammeren.
 • Geeft real time data als: snelheid, peddelfrequentie, afstand per slag en hartslag. Voor die hartslag moet je dan zelf nog een Bluetooth hartslagmeter kopen.
 • Je kan data via een .CSV bestand bekijken in Excel. Of exporteren naar trainings programma’s als Endomondo, Strava en Training Peaks. Gaat niet vanzelf dus.
 • Staat hoog op je board, dus grotere kans op schade en verlies.
 • Prijs € 449,-. Meer info op de site.

 

Conclusie

Het is super leuk om te zien waar je gesupt hebt en heel erg leerzaam om je snelheid te vergelijken met je hartslag. Een telefoon met App is daarvoor de goedkoopste oplossing, maar een horloge werkt beter vind ik persoonlijk. Minder kans om ‘m kwijt te raken en alles programmeren en analyseren via de computer werkt gewoon heel erg fijn. Enige nadeel is als je realtime je snelheid wilt zien. Maar ja, daarom heeft deze freak ook regelmatig zowel een horloge om, als een telefoon op z’n board. En droom ik over de Makai. Nerd. Weet je nog niet of je al die getalletjes wel interessant vindt? Begin dan met een App. Zelf ben ik 15 jaar geleden begonnen met een Aldi horloge met hartslagmeter (van €18,00) en heb enkele jaren geleden de Garmin Forerunner 620 aangeschaft. Sinds kort is deze ingewisselt voor de Garmin Forerunner 735XT. Ik heb ze allen met veel tevredenheid gebruikt. Kortom, maak zelf de afweging! Je weet nu de mogelijkheden.

 

P.S: Nog niet #Freaky genoeg?

Download Crewnerd voor je telefoon (€49,99) en importeer die data in Trainingpeaks om te analyseren ($119,00 per jaar). Verbreek wel eerst je relatie, want daar heb je binnenkort geen tijd meer voor.

Scroll naar boven