Sup training device.

Meten is weten. Een stukje electronica meenemen tijdens je SUPtocht heeft zo zijn voordelen. Je ziet na afloop wat je gedaan hebt, maar je kunt ook van tevoren plannen wat je gaat doen. Zo kun je tijdens een intervaltraining focussen op techniek in plaats van wanneer je weer moet knallen. Dat interval training erg functioneel is kon je al lezen in het artikel: 8 redenen om aan SUP interval te doen.

Disclaimer

Het ideale plaatje lijkt mij een Garmin Forerunner 735XT om je pols en een Velocitek Makai op je board. Maar aangezien je dan ruim € 800,- lichter bent, is het misschien een goed plan om het rustig op te bouwen. Download eerst eens een Fitness Tracker App op je telefoon (gratis). Nieuwsgierig naar meer? Koop er een hartslagband bij (€ 30,-). Vind je het nog steeds interessant? Dan ben je klaar voor ’the real deal’! Je kan het zo gek maken als je wilt, als je de creditcard maar bij de hand houdt. ‘Wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ lees je hieronder.

SUP-training-device-telefoon-interval-2
Programmeer je interval training in je Runkeeper App

Welke instellingen zijn interessant vóór je gaat SUPpen:

Mogelijk heb je de vorige blog post met daarin de 8 redenen om aan SUP interval te doen gelezen. En misschien heb je de eerste interval training al gedaan. Gaaf! Maar dan ben je er ook achter dat hierbij wel wat meer komt kijken, dan op een rustig tempo je standaard rondje peddelen. Niets is irritanter dan constant op je horloge te moeten kijken of het al tijd is om te gaan knallen of juist om te rusten. Nog erger is het als je niet meer weet of je nu al 2 of 3 minuten rust hebt gehad. Geen man overboord, maar irritant is het wel. In de meeste Apps en op vele horloges kan je  (via de computer) de volgende zaken voorprogrammeren:

 • Hoe lang de warming-up en cooling down duurt
 • Hoe vaak en hoe lang de piek en rust momenten duren. Wanneer je mag beginnen wordt aangegeven met een piepje.
 • Vaak kun je ook nog aangeven wat je minimum of maximale tempo of hartslag moet zijn tijdens de interval. Dat laatste vind ik persoonlijk irritant, omdat m’n horloge dan de hele tijd piept, maar het kan wel.

Wat is er interessant om te kunnen zien tijdens het SUPpen:

 • De afstand die je hebt afgelegd
 • Hoelang je al bezig bent
 • Je hartslag op dat moment, zodat je kan bepalen of je niet te gek aan het doen bent of juist de kantjes er vanaf SUPt
 • Je snelheid op dat moment

Wat is er interessant om te kunnen zien na afloop van je SUPtochtje:

 • Waar je gesupt hebt. Erg leuk om te zien in Google Maps!
 • Standaardzaken als afstand, tijd, gemiddelde hartslag en een schatting van het aantal verbrande calorieën. Als je bijvoorbeeld snelheid met hartslag vergelijkt, kan je zien of je peddeltechniek effectief is. Ook kan je zien aan de hand van deze gegevens of je conditie vooruit gaat.
 • Gemiddelde hartfrequentie en snelheid per segment. Stel, je doet een interval van 10 x 1 minuut met 4 minuten rust. Als je horloge of app goed is ingesteld, kun je precies zien hoe snel je ging tijdens de pieken en hoeveel energie dat kostte (hartfrequentie) en hoe snel je herstelde (hartfrequentie).
Check de gegevens na afloop van je sessie in de Runkeeper App

Dat klinkt allemaal interssant, maar welke mogelijkheden bestaan er om deze gegevens in te zien?

De meest toegankelijke mogelijkheden:

 1. Telefoon met een Fitness Tracker App
 2. Sporthorloge met hartslagmeter en GPS
 3. SUP/ Roei device

Laten we deze eerste mogelijkheid eens wat beter bekijken. De andere twee volgen in het volgende deel.

Telefoon met een Fitness Tracker App

SUP-training-device-telefoon-workout

Gebruikmaken van je telefoon is de goedkoopste optie. Ik ga er wel vanuit dat iedereen tegenwoordig een smartphone heeft. Dan hoef je alleen nog maar aan te schaffen:

 • Een gratis App, bijvoorbeeld Runkeeper. Deze is gratis en werkt goed. Je kan er je intervallen op voorprogrammeren, tijdens het suppen duidelijk zien wat je doet en na het suppen mooi alles analyseren.
 • Een waterdicht hoesje. Natuurlijk kan je er één bij de Action kopen voor een paar euro die je om je nek kan hangen, maar handiger is het als hij op je board kan worden gemonteerd. Ik kocht er één van Nelo voor € 10,- bij Kajak.nl
 • Een touwtje om je telefoon te borgen aan je board 🙂
 • Als je wilt: een Bluetooth hartslagband voor om je borst. Wel even checken of hij het doet in samenwerking met jouw telefoon en App. Kost € 20,- tot € 50,-. Regelmatig bij de Lidl te koop.

De voor- en nadelen van het gebruik van je telefoon:

 • Goedkoop
 • Je hebt je info scherm goed zichtbaar voor je voeten tijdens het SUPpen.
 • Water en mobieltjes zijn niet zo’n hele goede combi. Je telefoon ‘staat’ ook best ver boven het board, dus is erg gevoelig voor golven, peddels en voorbijvliegende lichaamsdelen. Bij een waterdichte hoes en borgtouwtje is het risico natuurlijk klein, maar als … dan … €€€
 • Bij gratis App’s kan je niet van alle opties gebruikmaken en wordt er permanent gevraagd om ‘Premium’ te gaan.
 • Vooral bij koud weer is de batterij snel leeg. Ik haal net een uur.

Het vervolg op dit artikel heet: SUP Training Device for FREAKS. Daarin staat alles over het gebruik van een ‘Sporthorloge met hartslagmeter en GPS’ en het gebruik van een ‘SUP/ Roei device’. 

Scroll naar boven