Race 1 NK SUP Haarlem Nabeschouwing

Strak blauwe lucht, 25 graden en een mooie rondje van 20km. De ideale ingrediënten voor een spannende strijd.

Dames

SUP 2019 NK Haarlem dames start
Dames start

Even over 11 uur gingen de 11 dames van start op Het Spaarne voor de Haarlemse Kano Vereniging. Ella Oesterholt ging al snel aan kop en trok het treintje met Petronella van Malsen en Emma Reijmerink. Na zo’n 2 km moest Emma lossen, waarna ze de ‘laatste’ 18km helemaal alleen in niemandsland mocht peddelen. Emma hoopte op de Mooie Nel nog op hoge golven, maar helaas, meer dan wat motorboot golfjes waren er niet te vinden. Ze eindigde als 3e. Ondertussen gaf Ella flink gas en zat Petronella lekker in de draft. Tot de laatste 100 meter voor de finish toen Petronella voorbijkwam en met de eer mocht strijken.

SUP 2019 NK Haarlem dames race
Ella en Petronella

Of Ella misschien de verkeerde tactiek had gebruikt door de hele race aan kop te sleuren? ‘Bij Petronella in de draft werkt niet voor mij, ze vaart daarvoor te onrustig. Ik wilde het een keer zo proberen. Door mijn eigen race te varen en dan maar te kijken waar het schip strand’. De tactiek van Petronella was precies andersom. ‘Ik moet mijn draft skills verbeteren, want die heb je op internationale wedstrijden hard nodig. Dit was een mooie manier om dat in een wedstrijd te oefenen’. Achter de top 3 was het een mooie stijd tussen Aukje Hofman en Lotte Spaargaren. Uiteindelijk werd Aukje 4e en Lotte 5e.

Heren

Na de start was het Ricardo Haverschmidt die net als in 2018 de eerste kilometers het kopwerk deed. Gevolgd door Zuiderbuur Kjell de Bruyn, Joep van Bakel, Niek van der Linde en Hub Dekkers. Richard Proost en Donato Freens misten de aansluiting bij deze trein en konden dus niet meeliften. Traditiegetrouw had Ike Frans weer een slechte start, al was het deze keer wel heel slecht. Maar als je dan na 2km in je ooghoek een oranje neusje naar voor ziet glijden, dan weet je dat het Ike is. Ook hij vond aansluiting waarna de kopgroep dus uit 6 man bestond. Toen Ricardo na 4km een versnelling maakte, moest Niek lossen waardoor er een gat ontstond. Ook dit wist Ike weer dicht te peddelen. Hub en Niek konden echter niet volgen.

SUP 2019 NK Haarlem tweede trein
De 2e trein. ps: Ronald.. wat ben je aan het doen??

Na zo’n 8km begon de strijd vooraan echt. De eerste versnelling van Joep zorgde gelijk voor een valpartij bij Kjell die even iets te fanatiek probeerde in zijn spoor te blijven. Of dit zijn performance negatief heeft beïnvloed weiger ik te geloven want op deze eerste zomerse dag van het jaar (25+ graden), was een verkoeling erg welkom! Op de Mooi Nel viel de drafttrein van 4 uit elkaar en pakte Joep zo’n 100meter voorsprong. Precies volgens zijn plan. Klein detail was dat Joep 3,5km voor de finish even vergat rechtsaf te slaan het Spaarne weer op. Dit ondanks het geschreeuw van zijn teamgenoot Kjell die 2e lag. Na 100 meter verkeerd te hebben gevaren kwam hij erachter en draaide hij snel om. Hij kon net voor Ike bijven, maar kon de ontketende Kjell niet meer inhalen. Kjell zag de kans van zijn leven en peddelde de laatste 3 km 10,5 gemiddeld. Bij Rico waren de benen ‘op’ en hij moest de top 3 laten gaan. Hub zag zijn kans en kwam steeds dichterbij Rico, maar kwam op de eindstreep 7 seconden tekort.

SUP 2019 NK Haarlem hub en niek
Hub en Niek

Het rondje record werd weer aangescherpt, maar net 7 seconden te ‘langzaam’ om onder de 2 uur te blijven.

Alle uitslagen zijn Hier te vinden

Bedankt organisatie voor de mooie race!

Foto’s: Linda Verkissen

Dit was de eerste manche van het NK Long Distance. De volgende is op 11 mei in Leeuwarden. 

Sea you!

Niek

Scroll naar boven