SUP Route Giethoorn 9km

Op zoek naar de #MooisteSUProutesvanNederland stond Giethoorn natuurlijk hoog op het lijstje. Dit dorp in de kop van Overijssel staat ook wel bekend als het Hollandse Venetië. Wie kent de mooie plaatjes van bootjes in slootjes niet? Deze zogenaamde ‘punters’ werden voortbewogen door een zeil of een ‘vaar boom’. Bij het ‘bomen’ wordt de lange stok in de bodem gestoken om zo de bootjes voort te stuwen. Tegenwoordig gaat het op de SUP een stuk makkelijker en is het leuker!

leer-sup-route-giethoorn-riet
Naast het mooie dorp ook nog eens wuivende rietkragen. En goed bewegwijzerd. Wat wilt u nog meer..?

Startlocatie: Aangezien we ook een plekje nodig hadden om te overnachten in ons campertje, was Camping ’t Achterhuus een goede optie. Het is een kleine, maar mooie camping met douche en toilet vlakbij de route. Meer heb je niet nodig.

leer-sup-route-giethoorn-touristen
Wie of wat is er hier de attractie..?

Afstand: Op De Dorpsgracht in Giethoorn is er één richtingsverkeer. En dat is maar goed ook. Het kan er heel druk zijn met de rondvarende fluisterbootjes. En deze toeristen zijn niet allemaal even goed in sturen. Zorg dus sowieso dat je op tijd vertrekt! Voor 9 uur is het beste! Wij deden een rondje van 9km. Het gaat door de beroemde Dorpsgracht, daarna door de weilanden en terug via het meer De Bovenwijde. Midden in het meer ligt ook nog een eilandje. Ideaal voor een picnic. Deze route is ook goed aangegeven. Er zijn vele uitbreidingen van het rondje mogelijk en korter kan ook! Google maar op ‘Kano route Giethoorn’.

Bijzonderheden: De plassen en meren zijn ontstaan door turfwinning en de vaarten en sloten werden gegraven voor het vervoer ervan. Op de ‘eilandjes’ staan de mooiste huizen en velen zijn alleen te bereiken via bruggetjes. Omdat het veen transport onder de bruggen door moest kunnen zijn ze hoog genoeg om makkelijk onderdoor te kunnen SUPpen. Mooi ook is de afwisseling van de reuring in het karakteristieke Giethoorn en de rust tussen de wuivende rietkragen net buiten het dorp.

Nadelen: Wees op tijd! anders wordt je van je SUP afgevaren! Wel is het erg leuk om na je tochtje de (vooral Aziatische) toeristen te bekijken die in kolonne door de sloten varen. Dat is ideaal te combineren met een lekker bakje koffie inclusief een welverdiend appeltaartje in één van de leuke restaurantjes langs het water.

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden om ze daarna op je telefoon te kunnen zetten. Hier lees je hoe dat werkt -> Navigatie op de SUP

Download file: activity_3586311444.gpx
Scroll naar boven