SUP route Almaar Centrum 7km

Als oud vestingstad in de polder, is er natuurlijk genoeg water te vinden in en rond Alkmaar. Meerdere grachten lopen door het oude centrum van Alkmaar en voeren van daaruit richting de omringende polders. Het is natuurlijk geen Amsterdam, dus verdwalen zul je niet op het water, maar er zijn in Alkmaar meerdere routes mogelijk.

Alkmaar-centrum-sup
Het oude, mooie centrum van Alkmaar

Alhoewel ik zelf in Alkmaar woon en minimaal 4 keer per week op de SUP sta, SUP ik eigenlijk niet zo vaak in het centrum van Alkmaar. Als ik zelf ga SUPpen is het voor mij toch meer ’training’ dan ‘sightseeing’ en kies ik eerder voor een rustig stukje water als Geestmerambacht of het Noord-Hollands kanaal. Maar zo af en toe vind ik het wel leuk om eens een rondje door het centrum te doen en de stad eens vanaf de andere kant te bekijken. En elke keer denk ik: ‘Ik moet hier vaker een rondje SUPpen!’. Dat SUPpen nog niet helemaal mainstream is merk je wel aan het aantal mensen dat zijn telefoon te voorschijn trekt om een foto van je te maken. Opmerkingen van bouwvakkers zijn ook standaard in het rondje door Alkmaar inbegrepen.

Alkmaar-centrum-sup-hoornse-vaart
Alkmaar Hoornse Vaart

Start locatie: Er zijn genoeg locaties om te parkeren langs één van de grachten, maar ik kies liever voor de parkeerplaats bij het sportcomplex Hoornse Vaart. Genoeg ruimte, geen parkeergeld betalen en je pikt nog een rijtje molens mee op je route. Het oog wil natuurlijk ook wel wat.

Afstand: 7 km

Bijzonderheden: Er zijn meerdere opties om een rondje te maken. Geen tijd gehad om te lunchen? Je kan onderweg vanaf de SUP ijs, of een drankje bestellen bij één van de vele cafe’s.

Voordelen: De route ligt beschut voor wind en loopt door het mooie, oude centrum van Alkmaar.

Nadelen: Let op ander verkeer zoals rondvaartboten. In de zomer kan het water ook erg groen zijn door algen.

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden. Zet de route in je telefoon zodat je nooit de verkeerde afslag neemt. Hoe je dat doet, lees je in het artikel Navigatie op de SUP

Download file: activity_2324371895.gpx
Scroll naar boven