SUP Route Naarden Vesting 8km

Surfend over het web, kwam ik een afbeelding van Naarden Vesting tegen. En ik kreeg deze route niet meer uit mijn hoofd. Dus toen we tijdens een korte vakantie in eigenland op zoek gingen naar de #MooisteSupRoutesVanNederland.. hebben we deze natuurlijk niet overgeslagen. Heerlijk (ver)dwalen tussen de kasteelmuren. Even in een andere wereld. Het is heel onwerkelijk.

Op de SUP terug in de tijd.

Door de strategische ligging werd de stad Naarden militair interessant en ingericht als vesting met dubbele stadswallen, een vestinggracht, bastions, stadspoorten en tientallen functionele gebouwen als wapenopslag of soldatenverblijf. Het werd onderdeel van de Hollandse waterlinie; de gronden om de vesting werden afgegraven zodat het land lager lag en dus gemakkelijker te inunderen was. Buiten de vestingmuren mochten geen huizen gebouwd worden. Alleen zo bleef het schootsveld vrij. Dus bleef het gebied rond Naarden-Vesting leeg, totdat de militaire Vesting in 1926 werd opgeheven.

Hoe gaaf klinkt dit!

SUP Route Naarden Vesting binnen de muren
Lekker cruisen

Startlocatie: Hier kun je gemakkelijk parkeren en te water gaan. Niet het meest idyllische stukje van de route, maar wel handig. Wil je in de buurt overnachten? In de Jachhaven van Naarden kun je aan het water kamperen met je bus en nog even een rondje langs de villa’s SUPpen.

SUP Route Naarden Vesting vogel
Weerribben? Nee! Naarden Vesting..

Afstand: Door de hoge stadswallen ben je al snel je oriëntatie kwijt, dus een kaart, GPS of telefoon is handig als je op tijd thuis moet zijn. Maar ‘op gevoel’ is natuurlijk het leukste. Heerlijk dwalen. Maar echt verdwalen is niet mogelijk, tenzij je het kanaal richting het Muiderslot neemt. Je kunt je route dus zelf bepalen en elke keer kiezen welke kant je op gaat. Wil je een ‘rondje’ SUPpen, dan is onderstaande route aan te bevelen. Met slechts 1 x klunen heb je dan bijna alle watertjes! Deze route was zo’n 8km.

SUP Route Naarden Vesting klunen
Even klunen..

Bijzonderheden: Het is er zo mooi! Neem na afloop ook zeker de tijd om de Vesting nog even binnen te lopen en je een paar eeuwen terug te wanen. Wakker worden doe je door een heerlijke bakkie koffie te drinken bij bijvoorbeeld CoffeeCulture.

SUP Route Naarden Vesting kasteel muur

Nadelen: Pas een beetje op als je op de SUP staat met je spiegelreflex camera om je nek.. onder water is het niet overal even diep. #GingMaarNetGoed. Verdere nadelen.. Ik zou het niet weten!

Hieronder een Google Earth kaart met de route. Druk onderaan op de knop ‘DOWNLOAD’ om de .GPX files te downloaden om ze daarna op je telefoon te kunnen zetten. Hier lees je hoe dat werkt -> Navigatie op de SUP

Download file: activity_3592557038.gpx
Scroll naar boven