Ga hard!

Inflatable SUP’s hebben heel veel voordelen. Maar ‘harde’ SUP’s ook. De belangrijkste daarvan: ‘The Glide!!’ Het geruisloos glijden door het water is het mooist en meest verslavende aan SUPpen. Heb je nog nooit op een hardboard gestaan? Dan is het de hoogste tijd om er een keer één uit te proberen!

Ja, Inflatable SUP’s hebben heel veel voordelen, wellicht meer dan hardboards. Misschien ten overvloede, maar nog even wat voordelen op een rijtje:

  • Makkelijk te transporteren.
  • Makkelijk op te bergen.
  • Fun voor het hele gezin. Behalve SUPpen kun je er op zonnen, ravotten, achter de boot hangen etc.
  • Ze zijn sterk. Botsingen met de oever, boten, andere SUPs of peddels hebben weinig impact op de SUP. Zolang de impact maar niet ‘scherp’ is.
  • Als je op je board valt, doet het geen pijn.
  • Ze zijn meestal goedkoper dan hardboards.

Inflatable SUP’s zijn perfect voor de eerste SUP kennismaking en voor je eerste tourtochtjes. Prima om je SUP techniek te verbeteren en makkelijk overal mee naar toe te nemen. Maar voor iedereen die al wat SUP ervaring heeft raad ik aan: ‘Probeer eens een hardboard!’ De reden schreef ik hierboven al: The Glide! Een hardboard snijdt door het water alsof het niets is. Het enige dat je hoort zijn de waterdruppels die elke slag van je peddel af druppen. Een therapeutisch geluid. Gratis en voor niets ga je al snel 1 kilometer per uur harder, maar dat is niet eens het belangrijkste. De sensatie van het ‘door het water glijden’ is ongekend en niet te vergelijk met een inflatable.

Explore!

Harde boards zijn vormvaster. Ze bewegen dus niet met elke golfje mee. Dat maakt ze sneller. Ook is het makkelijker om het board de gewenste vorm te geven. Je schaaft het piepschuim in de gewenste vorm en lamineert het daarna met carbon en epoxy. Een hydrodynamisch perfect geshaped board is het resultaat. Botsingen met andere boards of stijgers, daar houden harde boards niet zo van. Aan de andere kant; er kan een gat of scheur in ontstaan, maar zinken doen ze nooit! En dat is wel een veilig idee.

Harde boards worden gebruikt door mensen die het uiterste uit hun board willen halen. Door racers die het liefst 2 uur lang 10km/h peddelen en SUPpers die op zee de golven helemaal aan flarden willen rippen. Maar het is echt niet zo dat harde boards alleen voor deze twee doelgroepen ontwikkeld zijn. Ook jij verdient een board dat jouw performance en plezier niet in de weg staat. Al is het voor dat rondje van 5km dat je elke week op het gemakje door de stad maakt. Het gevoel is zoveel fijner! Dus:

Probeer een hardboard!

Ja, je moet hem thuis wel kwijt kunnen en ja, je hebt een imperial nodig op je auto. Heb je daarover de beschikking, doe het dan goed en ga dan gelijk voor een 14 foot. Wellicht niet die racer van 21 inch smal, maar ietsje breder. Bedenk: lengte loopt. Oja, het scheelt je ook een hoop pompen! Een racer is trouwens ook echt niet alleen voor de professionals. De bredere modellen van bijvoorbeeld 25 inch breed zijn hele fijne en toegankelijke boards voor iedereen die een beetje ervaring heeft.

Je kent vast wel een fanatieke SUPper die een hardboard heeft of een goede shop die boards heeft om te testen. Probeer het. Dat is alles wat ik je adviseer. Je zult versteld staan! Ik ken meerder mensen die ik meenam op een inflatable en zeiden: ‘ja, best leuk dat SUPpen’. Na een uurtje oefenen gaf ik ze mijn 14″ x 24′ raceboard en hun reactie was: ‘WOW!!! Wat is dit gaaf’.

De aanschaf van een hardboard is vaak wat hoger, maar bedenkt dat ze ook meer restwaarde hebben. Stel je koopt een 2e hands hardboard voor €1000,-. Na een drie jaar krijg je daar nog €700,- voor. Je hebt dan voor €100,- per jaar gesupt!

Heb je vragen (over SUPpen)? Je kunt me altijd een mailtje sturen!

Scroll naar boven