Sup board testen

Wil je een nieuw SUP board of peddel kopen? Dan is het handig om het eerst uit te proberen voordat je iets koopt. Zeker de boards kosten een hoop geld en het is zonde als je een verkeerde maat besteld. Door eerst verschillende boards te testen voorkom je een hoop frustratie!

Er zijn heel veel merken die SUP boards verkopen en elk merk heeft ook weer een hele range aan modellen om er zeker van te zijn dat ze voor ieder persoon voor alle mogelijke omstandigheden het juiste board hebben. Alleen welke past bij jou en de omstandigheden waarin jij SUPt? Eerder heb ik al een Blog artikel geschreven waarin staan waar je op moet letten als je voor het eerst een SUP board gaat kopen. Maar ik ga er vanuit dat je nu in iedergeval weet wat voor soort board je wilt kopen. Misschien wil je een inflatable tour SUP of een vlakwater race SUP. Dan nog zijn er vele verschillende lengtes en breedtes. Welke moet je kiezen?

De meeste vragen die ik krijg gaan over welke tour- of raceSUP iemand moet kopen. Twee tips:

  • Ga voor het langst mogelijke board als je wilt racen of touren!
  • Ga voor een breedte die bij jouw skills, het water waarop je SUPt en de afstand die je af wilt leggen past.

Die laatste leg ik nog even uit. Een smaller board is natuurlijk sneller, maar ook onstabieler. Op een onstabiel board is het zwaarder voor je beenspieren om je evenwicht te bewaren. Ook kun je minder effectief kracht zetten als je te veel staat te balanceren. Dus een smal board is sneller als er een professional op staat, maar voor een ‘amateur’ is het vaak langzamer! Zeker als je golfjes te verduren krijgt of als je een langere tocht gaat maken!

De breedte wordt meestal aangegeven in inches. Een professioneel vlak water raceboard is rond de 21 inch (53cm) breed. Een allround inflatable beginners board is vaak rond de 31 inch (78 cm) breed. Maar die aangegeven breedte die je op de website ziet staan zegt ook niet alles. Dat is de breedte op het breedste punt van het board. Maar hoe breed is het board bij de neus? Hoe breed bij de tail? Is de bodem vlak of hol of misschien zelfs bol? Dat laatste is bijvoorbeeld weer erg onstabiel.

SUP board testen fanatic Allwave Prowave
Links de Fanatic Stubby en rechts de Fanatic ProWave. Beide SUP’s zijn om mee in de golven te rippen. Beide modellen zijn te koop in verschillende lengtes en breedtes. Bij de Stubby is de neus en tail erg breed. Daarom zal dit board stabieler zijn dan de ProWave, ook al zijn ze in het midden van het board even breed. Voor race en tour SUP’s geldt dit ook. Kijk dus niet alleen naar de maximale breedte die op de site vermeld staat, maar kijk naar het hele board. Of beter nog.. Test het board. Dan weet je het zeker!

Dus welk board moet je nu kiezen als zelfs de getalletjes niet het hele verhaal vertellen. TESTEN is altijd mijn advies. En dan hoef je echt niet lang op een board te staan. Vijftien minuten is al genoeg. En dan het liefst niet op supervlak water, maar juist in een beetje wind of kleine windgolfjes. Dus vraag of je het board van een vriend mag testen, ga naar een shop waar getest kan worden of kom langs bij ons. Op het Amstelmeer hebben we altijd verschillende boards liggen. Op het moment van schrijven hebben we de volgende boards die je kunt proberen.

SUP board testen inflatable
  • Fanatic Strike 14′ x 22,5″ model 2022 (Hardboard, flat water race board)
  • Fanatic Strike 14′ x 20″ model 2022 (Hardboard, flat water race board)
  • Fanatic Strike 14′ x 24″ model 2017 (Hardboard, flat water race board, zonder kuip, ideaal als je van een inflatable af komt)
  • Fanatic Ray Air Premium 12’6″ x 32″ (Inflatable tour en allround SUP)
  • Fanatic Ray Air Premium 11’6″ x 31″ (Inflatable tour en allround SUP)
  • Fanatic Ray Air Enduro Premium 11′ x 29″ (Inflatable tour SUP)
  • Fanatic Falcon Air kids 12’6″ x 22″ (Inflatable kids race SUP)

Dus, ben je toe aan iets nieuws, laat het vantevoren weten en wij zorgen dat er een board voor je klaar ligt om uit te proberen!

Scroll naar boven